Happy food. Så heter min nya favorit på bokfronten. Skriven av en stor favorit, kocken Niklas Ekstedt. Tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart.
Ni som läst här tidigare vet att jag gillar mat. Inte bara att äta, kanske ännu mer att se och tänka på mat som en livsstil. Mat som medicin liksom.
För att inte låta alltför präktig och klämkäck ( ett av de värsta epitet jag vet), så ska det sägas att jag ser min mat som en del av medicineringen från måndag till torsdag. När fredag lunch passerat och till söndag kväll, då äter jag lite som jag vill och tycker.
Det är heller inte så att jag torterar mig själv med den här sunda maten. Tvärtom, jag älskar den.
Och jag tycker framförallt att jag mår bra av den. Att jag inte äter helt, rött kött är en sak. Det har inte Mr Crohn gillat på många år. I dag är jag politiskt korrekt där. Dock kan jag då och då äta köttfärs, och en grillad korv slinker faktiskt också ner enstaka gånger. Det funkar. Men det är vad jag stoppar i mig i vardagen som räknas.
Åter till Happy food. Den handlar som så många andra böcker om vår tarmflora. Men inte bara. Den är väldigt informativ om hur och vad som påverkar hur och vad. I kroppen.
Mycket kunde jag jag innan. Men visst lär jag mig nytt fortfarande.
Jag studerar ju detta främst pga min tarmsjukdom, men hela kroppen påverkas ju av hur tarmen mår. Varenda organ. Och nu har forskningen även bevisat att hjärnan och vårt psykiska mående är under stark påverkan av tarmfloran. Nog så viktigt i dessa tider av psykisk ohälsa hos så många.
Jag lärde mig också att det är viktigt att få i sig resistent stärkelse. Det är stärkelse som tar sig ända ner genom hela tjocktarmen och motverkar inflammation . Så nu är det mycket linser och korn. Och råa lingon som är det mest antiinflammatoriska man kan stoppa i sig. Samt gröna bananer. Gröna bananer. Inte jättegott. Hade en kollega som inte kunde äta bananer om de kommit längre i sin mognad än till just det gröna stadiet. Hen hade helt rätt, , säkert utan att veta om det.
Nitrat är också bra, lär ska föryngra våra artärer. Finns gott om i rödbetor t ex. Dock ska vi inte koma dem, då försvinner nitratet. Nej, råa eller möjligen ugnsbakade. Mums med olivolja, rosmarin och smulad fetaost på.
Nu blev jag så hungrig. Kan inte vänta på betorna i ugnen. Får bli havregrynsgröt med solrosfrön och rivet äpple i väntan på.
Klämkäck var ordet, sa Bull.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar