måndag 19 maj 2014

Cavovarus

Cavovarus. Låter som en utdöd sort. En dinosaurie. I mitt fall handlar det om fötter. Förstås.
Nu har jag haft diagnos precis en vecka. Att jag inte står på hustaket och ropar ut det? Nja, hade jag väl gjort om den varit förknippad med en quick fix.  Eller en fix alls. Men, som vanligt när det gäller mig, så är det inte enkelt.
Jag fick efter åtta månaders väntan äntligen träffa en fotspecialist på ortopeden. En mycket trevlig man. Jag fick noggrant berätta om symptomen. Han bad mig vandra av och an. Han klämde och kände. Allt för att provocera smärtan. Som om det behövdes?
Sedan tittade han på mina tre år gamla röntgenbilder. Efter det sa han att jag har cava-fötter????? ja, så tyckte jag han sa.  Sedan har jag förstått att han sa cavovarus-fötter.
Och det innebär? Jo, att ställningen på benen inne i fötterna är fel. Vinkeln inne i fötterna är för spetsig, där den ska vara trubbig.
Alltså, jag har ju alltid vetat om att jag har höga fotvalv - men nu när jag såg bilderna så förstår jag.
Det här leder till att trycket/belastningen blir alldeles för stor på för liten yta. Man borde platta ut mina fötter helt enkelt.
Ja men så gör det då! Med en liten operation.
Det är bara det att man inte gärna opererar detta....det är 28 pyttesmå ben inne i foten som först ska demonteras, och sedan pusslas ihop på ett annat sätt. Helst på rätt sätt. Utan att någon minimal nerv kommer i vägen. Risken att det inte blir bra är "rätt stor" som han sa. Doktor Trevlig.
Dessutom - när man som jag, har en annan smärtproblematik (nervsmärtan) - ja då undviker man i än högre grad en dylik operation.
Så då är jag tillbaka på ruta ett. Fast med ett nytt ord i vokabuläret. Cavovarus.
Nu händer tre saker. Eller nu är väl att ta i. Jag ska få nya inlägg för att ännu mer stötta upp fötterna. Det tar ca 4 månader att få tid, sedan vill farbror doktorn att jag använder dem ngr månader. Under tiden ska jag göra en ny röntgen. Med belastning. Antar att det betyder att jag ska stå upp när de röntgar mina fötter? Det blir antagligen ngn gång i höst det också.
Och eftersom min nya favorit-doktor skulle vara utlånad till handkirurgen (why oh why?) ett halvår, så ska jag få en återbesökstid hos honom i januari/februari. 2015. Då ska han ha med sig en annan fotspecialist. Två till priset av en, liksom.
Kvarnarna mal inte alltid så snabbt som jag vill...
Men, men nu vet jag i alla fall den största orsaken till att jag har så förbannat ont vid belastning. Mina stackars små fötter tål inte resten av min kropp. Borde jag banta? Kanske. Fast doktor Trevlig var trevlig även där, och sa att det behövde jag inte alls.

1 kommentar:

  1. Hej hör av dig vill gärna veta om du fått ordning på fötterna. Har liknande problem

    SvaraRadera