torsdag 10 januari 2013

Ögonblick

Ni som läst här förut, vet att det finns mycket jag behöver träna på. Någonstans tror jag inte att jag är ensam om det. Behovet att träna. Såklart menar jag inte fysisk träning.
För ett tag sedan, inte länge sedan, var det väldigt inne med Carpe diem. Fånga dagen. Och det är ju bra. Här och nu. Mindfulness.
Men, jag skulle vilja bli bättre på en annan sak. I samma anda. Att samla.
Jag har samlat på alla möjliga och omöjliga saker. Bokmärken. Filmstjärnor. Tekannor. Flodhästar (!).
Men jag har aldrig samlat på ögonblick.  Det ska jag försöka börja med nu, på det nya året. Men det går inte med vilka ögonblick som helst, förstås. Bara de bästa duger.  Ögonblicken måste liksom fightas lite för att komma med i samlingen. Fast det är en fight som inte ska märkas.
För att komma med ska ögonblicket vara av vikt. Dock behöver inte det betyda att det ska ha en avgörande betydelse av något slag. Men det ska vara av vikt. Ha lite tyngd. Men för det behöver det inte vara ett stort ögonblick, snanare tvärtom.  Ett ögonblick i min samling, ska vara ett ögonblick värt att minnas. Värt att minnas på ett positivt sätt naturligtvis. De andra ögonblicken blir portade direkt.
Ibland känner jag att sådana här värdefulla ögonblick bara passerar. Nästan obemärkta. Tråkigt, kanske rentav tragiskt, att det är så.  Därför vill jag börja samla.  Ni ska få några exempel ur min nyss påbörjade samling:
Ett ögonblick när dottern skrattar, fäller en av sina dråpliga kommentarer och tittar på mig, aningen skelande, och jag känner i hela min kropp att hon mår bra.
Ett ögonblick när jag kommer hem från jobbet, till tystnaden. Tar en kopp te i lägenheten där jag trivs så bra. Känner att här är jag hemma.
Ett ögonblick när jag registrerar att jag faktiskt kunde ta trapporna upp, att det gick bra just idag, att liksom gå på tå.
Sådana små ögonblick ingår i min samling. Jag hoppas bara kunna bevara samlingen, för att ha den och ta fram emellanåt. Att beskåda. Som man gör med andra samlingar.
Den här samlingen är tänkt att ta mig igenom de stunder när livet inte är värt att samla på.
En annan fördel är att denna samling inte är lika skrymmande som tekannorna. För att inte tala om flodhästarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar