torsdag 14 juli 2011

Min nya Bibel

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag skulle återkomma till mat-frågan. Så nu gör jag det. Egentligen tycker jag att jag nästan inte kan äta bättre mat än vad jag redan gör. Mest grönt, lite lax, lite kyckling, mkt rotsaker och nästan alltid lagat i ugnen. Men, men bättre kan bli bäst. Dock känner jag att jag får ta lite i taget nu.  Funderar på att utesluta gluten helt, men provar att minska ner det minimum jag redan får i mig.
Jag har läst mycket om något som kallas IFD.  Åh nej, inte ännu en diet-förkortning!! Nja, både och. IFD är faktiskt svenska och står för InFlammationsDämpande mat.  Aha; precis vad jag behöver. Min tarm är ju inflammerad (Crohns) och mina fötter likaså. Eller iaf några stora senfästen däri.
Sagt o gjort. IFD.   I går kom boken jag beställt, av Sanna Ehdin. Svensk fil.dr och immunolog. En mat-bok för den självläkande människan. Så står det utanpå, och det kan ju inte vara bättre.
Nu är jag av naturen lite skeptisk till alla självhjälps-böcker, men när jag läser så känns det rätt. Här får man både en stor recept-del och en massa intressanta fakta. Enda "problemet" är väl  att jag redan nästan är där i min mathållning. Så vinsten för mina fötter kanske inte är så stor. Tror jag nog mera på magen. Och på lång sikt.
I dag har jag t.ex. gjort en av IFD-sopporna, som man ska äta en liten portion av en kvart före maten. I dag blev det broccoli, potatis, vitlök, lök och GURKMEJA!  Kokat i buljong och mixat. Supergott. Så gott att jag faktiskt tänkte äta bara det och skippa själva maten.  Gurkmeja, färsk ingefära, chili och vitlök - känner ni de dofterna så vet ni framöver att jag är i närheten...Det är fyra stora inom inflammations-dieten.
Buljong, ja det ska inte vara vanlig tärning från mat-butiken. Ekologisk fr hälsokosten. Och så ska det vara kokosolja som fettkälla. Låter ju hur skumt som helst, minns barndomens kokos-fett som vi gjorde is-choklad av. Som jag åt en hel plåt av och kräktes upp , som det kändes, flera plåtar av.   Men det här är ngt helt annat. Inga härdade fetter eller trans-fetter här inte. Den här fiiina kokos-oljan har kortare kedjor (?)  som är lättare för kroppens celler att absorbera. M.m.  m.m. m.m.  Den har jag ännu inte köpt.  Eftersom jag nu har så ont i fötterna att jag inte klarar att gå i affärer. Men jag ska köpa på mig en massa nyttigheter från en hälsokost-handel på nätet. Snart. När jag får lön. För det är ju inte gratis. Borde gå på högkostnadsskyddet...

1 kommentar:

  1. Hej!
    Ja, det där låter hur nyttigt som helst. Jag tror faktiskt på att det gör nytta också. Det låter vettigt... Jag tycker du gör helt rätt i att prova. Du kommer bli expert på nyttig mat!
    Kram på dig!

    SvaraRadera